Κοινωνικές Δομές

Κοινωνικές Δομές

Για εμάς στην «Ώρα Ευθύνης» η άσκηση μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής που ανταποκρίνεται στις ανάγκες που συνεχώς δημιουργούνται είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χωράνε εκπτώσεις.

Η «Ώρα Ευθύνης» τα τελευταία 9 χρόνια στέκεται έμπρακτα δίπλα σε όλους τους συνδημότες μας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς περιορισμούς.

Απλώνουμε ένα χέρι βοήθειας σε συνδημότες μας κάθε ηλικίας και οικονομικής κατάστασης, με πολυδιάστατη κοινωνική πολιτική (αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπουργεία και δημόσιους φορείς).

Εδώ και λίγους μήνες, από τις αρχές του 2023, αιχμή του δόρατος στη συνεχή προσπάθεια μας για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας αποτελεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου μας.

Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, καθαριστές / καθαρίστριες, οικονομολόγοι, σχολικοί φύλακες και τροχονόμοι, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό είναι μερικές από τις ειδικότητες που στελεχώνουν αυτή τη Διεύθυνση.

Οι δομές του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας (ΟΠΑΚΟΜ) – που έχει καταργηθεί – έχουν ενσωματωθεί στο σύνολό τους σε αυτή τη Διεύθυνση και η «Ώρα Ευθύνης» έχει επενδύσει πολλά και συνεχίζει να επενδύει και να ενισχύει το έργο της.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια!

Για την κοινωνική πολιτική που έχει ασκηθεί τα τελευταία χρόνια από τη διοίκηση του Δήμου Αλεξάνδρειας οι αριθμοί αναδεικνύουν την πραγματικότητα που είναι αδιάψευστη:

  • Πάνω από 4.800 άτομα είναι οι ωφελούμενοι συμπολίτες μας που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει ή εξακολουθούν να κάνουν χρήση διαφόρων υπηρεσιών ή προγραμμάτων που διεκπεραιώνει ή δημιουργεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου μας.
  • Το 2022 και έως τα μέσα του 2023 περισσότερες από 150 οικογένειες ήταν δικαιούχοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
  • Από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου μας έχουν εξυπηρετηθεί επίσης 750 ωφελούμενοι για το Επίδομα Στέγασης, 770 ωφελούμενοι για προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, προωθήθηκαν 60 αιτήματα για επανασύνδεση ρεύματος σε οικίες αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας.
  • Περισσότερα από 900 άτομα εξυπηρετήθηκαν μέσα από το Δήμο μας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • Το Κοινωνικό Φροντιστήριο είχε το προηγούμενο διάστημα (σχολικά έτη) δεκάδες μαθητές. Χάρη στη συνεισφορά καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων, σε αυτό έχουν παρακολουθήσει μαθήματα περίπου 200 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
  • Η Δημοτική Τράπεζα Αίματος, με τη συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών που δίνουν το παρών στις δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, εξυπηρετεί δεκάδες συνδημότες μας κάθε χρόνο.
  • Για τις δράσεις του ΤΕΒΑ οι ωφελούμενοι ήταν περίπου 880.
  • Από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου εξυπηρετούνται περίπου 100 συνδημότες μας.
  • Στα κατασκηνωτικά προγράμματα για ΑΜΕΑ έχει συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια μεγάλος αριθμός συνδημοτών μας με ειδικές δεξιότητες.
  • Οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι 250 συνδημότες μας σε κάθε γωνιά του Δήμου μας.

Επίσης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε το έργο που προσφέρουν και τις δράσεις που έχουν κάνει το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων καθώς και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης.

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια.

Και στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι είμαστε δίπλα στο σύνολο των συνδημοτών μας και ειδικά δίπλα στους συνδημότες μας που αντιμετωπίζουν μια σειρά δυσκολιών.

Και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΣΤΑΘΕΡΑ, κοιτώντας ΜΠΡΟΣΤΑ!